ALÇI SIVA
Alçı sıva, kaba sıvanın üzerine alçıdan yapılan ve üzerine yapılacak olan kaplamaya kat oluşturan yüzeye alçı sıva denir. Genelde kaplama; gazbeton, bimsblok, brüt beton, beton, tuğla ve benzeri malzemelere uygulanmaktadır. Bu malzeme bünyesinde barındırdığı sudan dolayı yanmaya karşı dayanıklıdır.
ALÇI NEDİR?
Pişirilip toz durumuna getirilmiş alçı taşından oluşan alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir biçimde donma özelliğine sahiptir. Kalsiyum sülfat hemihidrat bileşiği alçının temel malzemesidir. Alçı, alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın bileşiğinin öğütülüp içinde bulunan suyun büyük bir kısmı çıkarılıncaya 190 °C’ye kadar ısıtılmasıyla elde edilir.
Toz halinde olan alçı su ile birleşip pasta haline getirildiğinde bir kaç dakika içinde sertleşmektedir. Karışımda 100 KG alçı ile 19 kilogram su birleştirilmelidir. Fazla su kullanıldığında alçıda gözenekler oluşurken az su kullanılması durumunda alçı olması gerekenden daha sert olur. Alçıya donmayı geciktiren maddeler katarak kaba veya ince sıva oluşturulabilir..
İlk defa Paris civarlarında kullanıldığı için Paris sıvası da denilen alçı 18. yüzyılda pişmiş toprak kapların kalıplarında kullanılmaktaydı. Günümüzde İnşaat, tıp gibi çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
İnşaatlarda binanın dışında veya içinde uygulanabilir. Kullanılan malzemeye göre işlemler çeşitlilik gösterse de genellikle bina süsleme işlemlerinde ve boyanabilen düzgün yüzeyler elde etmek için kullanılır.
Çeşitlerine göre Alçılar
Sıva Alçısı:
İç mekanlarda el ile uygulanan perlitli sıva alçısıdır.Kullanım alanları: Sıva Alçısı Tuğla, biriket, brüt beton ve çimento bazlı sıva yapılmış yüzeylerde kullanılır.
Makine Sıva Alçısı:
Makine sıva alçısı iç mekanlarda makine ile uygulanabilen perlitli sıva alçısıdır.Kullanım alanları: Makine Sıva Alçısı Tuğla, biriket, brüt beton ve çimento bazlı sıva yapılmış yüzeylerde kullanılır.
Saten Alçı:
Saten Alçı iç mekanlarda makine ve el ile uygulanan son kat zemin düzeltme perdah alçısıdır.Kullanım alanları: Saten Alçı Alçıpan, çimento veya alçı bazlı sıva uygulanmış yüzeyler, boya duvar kağıdı gibi son kat uygulama yapılacak yüzeylerde kullanılır.
Kartonpiyer Alçı:
Kartonpiyer Alçı iç mekan tavan ve sütün dekorasyonlarında kullanılan alçı çeşididir.Kullanım alanları: Kartonpiyer Alç Kartonpiyer uygulanmasında ve onarılmasında kullanılırken aynı zamanda iç mekan tavan sistemlerinde, sütun üst başlıklarında ve duvar- tavan süslemelerinde kullanılır.
Derz Dolgusu Alçısı:
Alçıpanların birleşim yerlerindeki derz boşluklarının doldurulması için derz bandı ile birlikte kullanılır.
ALÇININ FAYDALARI
Tuğla ve çimento üretiminde kullanılan enerjinin 5 te biri oranında enerji kullanıldığı için alçı üretimi çok daha tasarrufludur. Ayrıca diğer enerji kaynaklarının kullanımında da önemli miktarda tasarruf söz konusudur.
Gerek üretiminde kullanılan ham maddeler gerekse paketleme de kullanılan maddeler çevre dostudur. Aynı oranda alçı üretimi ve paketlenmesinde ortaya çıkan atık miktarı muadili olan ürünlere göre çok daha azdır.
Muadili olan ürünlerle kıyaslandığında onlardan 4 kata yakın bir oranda hafif olduğu anlaşılır. Daha hafif bir malzeme ile yapılar ise daha küçük taşıyıcı elemanlar oluşmasına sebep olur ve inşaat malzemelerinin maliyetinde azalma olur.
Kimyasal yapısı dolayısıyla içinde bakteri oluşmasına engel olan alçılar insan teniyle aynı ph oranına sahiptir. Ayrıca kanserojen değildir ve insan cildi ile uyumludur.
Isı iletkenliğinin düşük olması sonucu ortamdaki su buharı duvarlara çarparak yoğunlaşmaz ve nem oluşturmaz. Ayrıca nem azalmaları veya artması durumlarında alçı bünyesinde bulunan nemi dışarı salabilir veya içeride nem depolayabilir.
İçinde bulunan boşluklar nedeniyle ısı geçirgenliğini azaltan alçı ısı yalıtımına destek olur. Isı yalıtım malzemelerinin ısı geçirgenliğini azaltmak için onları alçı ile kaplamak ısı geçirgenliğini azaltarak daha az ısı kaybına sebep olur. Ayrıca alçı ses geçirgenliğini de azaltarak ortamda ses yalıtımına katkıda bulunur.