OSB NEDİR ?
OSB, İngilizcesi Oriented Strand Board kelimelerinin Baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Türkçe’de ise “Yönlendirilmiş Yongalevha” veya “Pilaka Levha” anlamına gelmektedir. Osb, Yüksek Mukavemetli Neme, Rutubete Dayanıklı Yapı ve Mobilyada kullanılan bir Levha’dır osb
Osb, Amerika ve Kanada’da inşaat endüstrisinde yerini almıştır. Ülkemizde ise 2000 li yıllardan sonra kullanıma başlanan OSB son yıllarda inşaat firmalarının ve son kullanıcıların bilinçlenmesiyle artık yapı sektörünün vazgeçilmez bir elemanı olmuştur.
Yüksek yük taşıma kabiliyeti, ortam koşullarına bağlı olarak, boyut ve şeklinde değişiklik olmaması ve temiz bitişlerin etkileyici görünümü Osb levhayı inşaat endüstrisinde ve dekoratif amaçlı kullanımlarda ideal bir ahşap malzeme yapmıştır.
Osb alternatif malzemelere göre ekonomik olması, kullanım kolaylığı, hızlı uygulama yapılması, stoklama ve nakliye kolaylığı sebebiyle yapı sektörünün alternatif malzemelere kıyasla en çok tercih edilen ürünü olmuştur.
OSB NERELERDE KULLANILIR ?
Günümüzde Osb en çok yapı sektöründe kullanılmaktadır. Yapıların çevre emniyetinin alınmasında, Ara bölme duvarlarda. Asma kat yapımında, Zemin yükseltilmesi veya düzeltilmesinde, Çatı kaplamasında osb kullanımı en çok tercih edilen yerlerdir. Bunun dışında ambalaj kutu yapımında, reklam panolarında ve mobilya imalatında OSB kullanılmaktadır.
Osb paneller Amerika ve Kanada gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılırken 2000’li yılların başından itibaren ülkemizde de üretilmeye ve sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan; gerek uygulama kolaylığı ve maliyet avantajı açısından ve gerekse de zaman tasarrufu sağlamak noktasında sunduğu katkılardan dolayı osb levhalar sektörün vazgeçilmez malzemeleri arasına girmeyi başardı.
OSB AVANTAJLARI NELERDİR?
Osb paneller yüksek mukavemete sahip göstermesinin yanı sıra; su, nem ve rutubet taşıyan ortamlara da uyumludur. Diğer taraftan esnek bir yapıya sahip olan osb levhalar ahşap görünüme sahip olması sebebiyle dekorasyon amaçlı tercihlere de açıktır. Tüm bunların dışında nakliyesi ve işçiliği ise diğer malzemelere göre nispeten daha kolaydır. Montaj açısından kesme, yapıştırma ve çivileme gibi yöntemlere uyumludur. Özellikle ekolojik ve biyolojik açılardan doğayla uyumlu bir malzemedir; bu sayede geri dönüşüm imkanı bulunmaktadır.
OSB LEVHALARIN ÖZELLİKLERİ
Dünya standartlarına göre osb levhalar kaliteleri dikkate alınarak 4 sınıfa ayrılır.
Bunlar; Osb 1, Osb 2, Osb 3 ve Osb 4. Söz konusu Osb sınıflarında Numaralar 1’den 4’e doğru yükseldikçe kalitede de artış gözlenir.
Osb 1: Genellikle taşıma sektöründe kullanılır. Örneğin ahşap sandıklar, paletler.
Osb 2: Yapı alanında iç bölme duvarlarda; ayrıca tavan ve döşeme imalatında kullanılabilir.
Osb 3: Suya ve rutubete açık çatı kaplama altı tahtası olarak kullanılabilmektedir.
Osb 4: Genellikle beton elemanlar olan kolon, kiriş, döşeme gibi imalat kalıplarında kullanılabilmektedir. Ayrıca yine kiremit altı tahtası olarak da kullanılabilir.